Frank Vroomen Limburgs Buuttekampioen 2023

Frank Vroomen Limburgs Buuttekampioen 2023

Afgelopen vrijdag was de Groot Limburgse Buuttefinale 2023 in het Toon Hermans Theater in Sittard. Na een fantastische avond met alleen maar hoogtepunten voor alle artiesten werd Frank Vroomen uit Puth-Schinnen als buuttekampioen 2023 uitgeroepen.
De tweede plaats was voor Bjorn Smits uit Nederweert-Eind en de derde plaats was voor Maurice Timmermans uit Kelpen-Oler.

De avond werd geopend met een L:imburgs volkslied dat gespeeld werd door een wederom fantastische Blaoskracht 11, welke ook de rest van de avond alle artiesten op voortreffelijke wijze naar en van het podium begeleidde. Nadat de gehele zaal uit volle borst het volkslied had meegezongen was het de beurt aan Helga Cornelissen, de buuttekampioen van 2022. Ondanks haar korte kampioensperiode had ze er enorm van genoten viel uit haar dankwoorden op te maken. Na het overhandigen van een mini Pierre Cnoops herinneringstrofee mocht het zangduo Andy en Roy de zaal muzikaal opwarmen met een aantal van hun mooie hits alvorens de eerste buuttereedner in de ton zou klimmen.

Die eer viel te beurt aan Ton Laeven uit Brunssum die met zijn buut “D’r Jajajids” de mensen als gids meenam door de dierentuin en zijn grappen vertelde aan de hand van de dieren die daar wonen. Een bonte verzameling aan grappen in onvervalst Kerkraads waarvan zelfs 170 woorden met een ‘j’ begonnen. Als tweede was het Maurice Timmermans uit Kelpen-Oler die met een gitaar in de ton stond om zo zijn buut “De Muzie-kaale” met muziek te ondersteunen. De leuke teksten verweven in zijn liedjes werden door het publiek gewaardeerd getuige de grote lachsalvo’s en het applaus. Koen van Soest uit Ysselsteyn was met zijn 25 jaar de jongste deelnemer aan deze finale en sloeg de zaal plat met zijn bokserbuut “Barry Badjas”. Hij kan terugkijken op een zeer mooi optreden al was de kans op slagen met deze buut ook wel heel erg groot.

Na de pauze was het Don Kiesjot die de mensen weer terug in de juiste stemming moest zien te brengen. En dat lukte die 4-mans formatie uit Guttecoven voortreffelijk. Zelden eerder liepen de polonaises van links naar rechts in elke rij van de zaal. Maar vooral bij het nummer waarmee ze vorig jaar hoge ogen hadden gegooid op het LVK samen met de buuttereedners ‘De partie van de lach’ ging de zaal helemaal los. Voor Frank Vroomen was het als een warm bad waarin hij naar boven werd gehaald. Als Limburgse illusionist betoverde hij zijn publiek met zijn grappen en zijn wilde haardos. Zijn avond eindigde niet in een illusie maar in een onwerkelijke waarheid, kampioen van 2023. Maar dat was op dat moment nog helemaal niet duidelijk want Peter Dols uit Beek met zijn buut “De Glazeweasjer” deed het ook erg goed voor het publiek. Ze konden zich allemaal verplaatsen in zijn beschrijvende vertellingen over zijn bezigheden. Zoals hoe hij samen met zijn partner een lange ladder op de fiets meenam en dat het lang duurde eer zijn partner in de gaten had dat hij nu niet naast hem kon komen fietsen. De laatste buut van de avond kwam van Bjorn Smits uit Nederweert-Eind. Als “Baerke nao de zwumles” trakteerde hij de mensen op een groot aantal grappen die goed werden opgebouwd en uitgebeeld. Met zijn flappers aan vertelde hij grap na grap tot hem het water uit de oren spoot tot groot vermaak van het publiek.

Om de jury en de telcommissie enige tijd te geven om de punten bij elkaar op te tellen kregen de aanwezigen nog een optreden van de Keulse dansgroep Zunft Müüs voorgeschoteld. Met het nodige kunst en vliegwerk vermaakten ze het publiek die het betere gooi en smijtwerk wel konden waarderen, getuige hun grote applaus.

Gouverneur Roemer mocht de prijzen uitreiken aan het winnende trio als ook de Pierre Cnoops trofee overhandigen aan Frank Vroomen die zich nu een jaar lang Groot Limburgs Buuttekampioen mag noemen.

Via de volgende link is de exclusieve samenvatting van de avond te zien die door Dagblad De Limburger is vastgelegd: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20230121_96917211

Onderstaand een fotoverslag van de avond (foto’s Harold Schroijen/LVKA).