Over de LVKAHet LVKA BestuurOver de Limburgse Buut – Jeugd en Jongeren – Lidmaatschap

Jeugd Buuttekampioenschappen

Lijkt het jou leuk om een grappige voordracht te houden in de Limburgse taal. Een sterke tekst, spelen met de uitspraak er van en ondersteund door de juiste gezichtsuitdrukking, samen zorgen deze punten er voor dat het leuk is voor het publiek. Het geweldige applaus is helemaal voor jou.

Als je het leuk vindt om op een podium te staan, als je het leuk vindt om grappige tekst voor te dragen en als je het leuk vindt om een typetje te spelen dan ben jij misschien wel de persoon die wij zoeken. Wij (de LVKA) vinden het altijd leuk als  jonge buuttereedners zich bij ons melden.

En wat doet een buuttereedner?
In de aanloop naar de vastelaovendj worden er door heel Limburg middagen of avonden georganiseerd waarbij Limburgstalige muziek en spraak centraal staan. Een vast onderdeel op deze ‘zittingen’ en ‘bonte avonden’ zijn de buuttereedners. Staande in een ton ( de zogenaamde buut) vertellen de buuttereedners hun belevenissen, ze vertellen in max. 11 minuten een humoristisch verhaal over een bepaalde gebeurtenis of beroep. Het verhaal dat ze vertellen is zo opgebouwd dat de grappen zich snel blijven opvolgen. De juiste gezichtsuitdrukkingen (mimiek heet dat), bijpassende kleren, schmink en een leuke stem maken de voordracht (buut) compleet.

Wat doet de LVKA?
De LVKA is een vereniging van Limburgse karnavals artiesten (waaronder buuttereedners) die o.a. de Limburgse buuttekampioenschappen organiseert. In een wedstrijd voor de volwassenen en een wedstrijd voor de jeugd wordt er jaarlijks gestreden voor de titel Limburgs Buuttekampioen. Buutten is een echt stukje Limburgse cultuur dat rondom de vastelaovendj op de voet wordt gevolgd door veel Limburgse sites, kranten en televisie.

Interesse?
Bekijk het filmpje hieronder of bekijk ons YouTube-kanaal en onze Facebookpagina voor een aantal voorbeelden en ga vervolgens met je ouders aan de slag. Als je graag meer informatie wilt hebben of hulp bij het maken van een buut bel even of stuur een mail naar Paul Maassen, secretaris LVKA (secretaris@lvka.nl – 043-3647486). Hij zal je graag verder helpen.