Foto: Fet Traugott

Wat kunnen we weer terugkijken op een geweldige avond. Het programma was natuurlijk al veelbelovend voor de finale van het Groot Limburgs Buuttekampioenschap maar als het dan ook nog helemaal uitkomt dan is dat super. De reacties van het publiek waren overweldigend en voor de neutrale kijker was het al helemaal smullen geblazen. Al direct bij de opening was duidelijk dat het goed ging komen. De perfecte muzikale omlijsting van de avond wordt verzorgd door Blaoskracht 11 uit Nederweert-Eind. En als bij het openen van de gordijnen de Dansmariekes van VV Sjoutvotte uit Kluis en Geleen-Zuid hun beste beentje voor zetten is de toon gezet.

Om het publiek in de juiste stemming te brengen werd de avond geopend door het muzikale duo Spik en Span, de meervoudige LVK kampioenen welke ook dit jaar weer in de race zijn voor een finaleplaats. Als vervolgens de buuttewedstrijd begint beginnen er links en rechts blikken te verstrakken en komen de zenuwen op bij de buuttereedners en hun aanhang. Is de vorm van de dag aanwezig, pikt het publiek de grappen meteen op en kan ik mijn buut zo brengen zoals ik het me had voorgesteld….?

Achtereenvolgens kwamen de volgende buuttereedners in de buut:

  • John van Bilsen uit Baexem met “De Gemindjebode, waas ut nog mer wie vreuger”
  • Henrie van Geneijgen uit Swartbroek met “Sjaak den weegewacht”
  • Koen Verstappen uit Meijel met “As ge awwer wérd”
  • Helga Cornelissen uit Oostrum met “Tanja Truckie”

In de pauze was er even de kans om te evalueren en te bespreken wie er goed was, wie er beter was en of ze de kampioen wellicht al gezien hadden. Snel een drankje achterover slaan en al vooruitkijken naar wat er nog komen gaat. De spanning wordt op een finale alleen maar groter…

Het is de beurt aan de succesvolle groep Don Kiesjot om de spanningen bij het publiek lekker weg te zingen en te sjoenkelen zodat ze weer kunnen genieten van de komende drie finalisten. De zaal herkent kwaliteit en gaat net als bij Spik en Span ook hier weer heerlijk los bij de klanken van de muzikale groep uit Guttecoven e.o. Het publiek is er klaar voor, we kunnen weer beginnen, laat de gladiatoren maar komen…

  • Bas van Neer uit Susteren met “Werk höbbe is niks”
  • Ton Klaessen uit Neer met “Täönke haed problème”
  • Eric Reck uit Meerssen met “Reddingsbrigade Limburg“

Daarna kan het wachten op de uitslag beginnen. Gelukkig is het programma nog niet ten einde en valt er ook nog genoeg te kijken als de Keulse dansgroep “Tanzkorps Kölner Rheinveilchen” het podium opstapt. Een genot voor het oog om te zien met hoeveel passie, kracht en durf deze dansers hun uitvoering ten tonele brengen. Maar het wachten is toch op de uitslag. Wie mag zich Groot Limburgs Buuttekampioen noemen in 2019.

Het verlossende woord komt van presentator Karel Fiddelers die de nummers 3, 2 en 1 bekend maakt waarna Gouverneur Theo Bovens de felbegeerde wisselbeker overhandigde aan Bas van Neer die zijn geluk niet op kon. De welverdiende nummer 2 van de avond was Henrie van Geneijgen en een eveneens verdiende 3de plaats was voor Helga Cornelissen.

Het had niet veel mooier kunnen worden, we kunnen terugkijken op een finale zoals een finale hoort te zijn.

Samenvattingen
Vanaf zondag 11:11 uur zijn samenvattingen van de buutte te zien op de limburger.nl en de app van De Limburger.