7 finalisten in de race voor het buuttekampioenschap

7 finalisten in de race voor het buuttekampioenschap

De voorrondes zitten er weer op. 19 buuttereedners hebben hun voordracht gedaan, 1000 mensen hebben genoten van de geboden humor en Limburg heeft 7 finalisten voor de Groot Limburgse Buuttefinale op 10 januari 2020 in Roermond.

In een mum van tijd waren alle kaarten voor de voorrondes in Schimmert, Grashoek en Susteren-Dieteren verkocht. Aan publieke belangstelling is er geen gebrek, de Limburgse buuttereedners mogen zich gesteund voelen door een trouwe schare liefhebbers vanuit de gehele provincie.

Maandag 18 november werd in Schimmert bij CV De Taarbreuk de aftrap gegeven voor het kampioenschap van 2020. Na een prachtig optreden van De Breurkes uit Panningen hadden de aanwezigen de koude buitenlucht van zich afgeschud en waren alle aanwezigen klaar voor de eerste buuttereedners.

 1. Frank Vroomen – Puth – De an’dre Jeu
 2. Monique Winthagen – Ransdaal – Fieneke euver ’t waer
 3. Ron Schmeitz – Reuver – Breur de taxichauffeur
 4. Joep Smeets – Landgraaf – 60 jaor herekapper

Na de pauze was het de beurt aan de zes mannen van Men in Pek uit Stramproy die met hun aanstekelijke muziek de temperatuur in de zaal lieten oplopen. De bezoekers waren weer in opperbeste stemming voor de tweede helft van de avond.

 1. Robert Walthouwer – Maastricht – Bèr is dakloos
 2. Jean Heylighen – Einighausen – Jeanke “eigenaer nummerkes omroper kiensjportcentrum”
 3. Roger Janssen – Maastricht – Bèr de wandelear

Op dinsdag waren we te gast bij CV de Graasvraeters in Grashoek voor de optredens van de volgende 7 buuttereedners. Wederom werd het begeleidend programma op geweldige wijze verzorgd door De Breurkes en Men in Pek. Na afloop waren er lovende woorden van het publiek voor de optredens die ten tonele waren gebracht. De jury zou het nog wel eens moeilijk kunnen krijgen.

 1. Rob Princen – Weert – Ski verkansie
 2. Theo Nellen – Heide – Frits Rits de kleermaker
 3. Bjorn Smits – Nederweert Eind – In Baerkes optiek
 4. Mart Scheepers – Nieuwstadt – Harie de sjlegter
 5. Toon Aben – Venray – We zijn er bijna
 6. Charlie Wijen – Weert – De schoonheidsspecialist
 7. Nils Naus – Neeritter – Bie de tandjarts

De afsluitende voorronde was dit jaar in samenwerking met KV De Graasbörgers uit Susteren, de woonplaats van buuttekampioen 2019 Bas van Neer. De plaats van uitvoering was Dieteren waar de zaal wederom geheel was gevuld met mensen die kwamen voor de buut en voor de uitslag van de wedstrijd. Helaas was er de mededeling dat zich 1 deelnemer had teruggetrokken waardoor er nog maar 5 buutte optredens te zien waren. Echter samen met de inmiddels bekende zangoptredens, een extra optreden met de hits van de oud prinsen van De Graasbörgers en de uitslag was de avond meer dan netjes gevuld.

 1. Har Daniëls – Herkenbosch – Maan de platvootindiaan
 2. Hubert Gijsen – Maasmechelen – De Rechtvaardige Rechter
 3. Jan Pijnenborg – Ysselsteyn – Jens mit de lange lens
 4. Maikel Sonnemans – Herten – De gepensioneerde welp
 5. Carolien de Bie -Herten – Vriewilliger bie de Zonnebloom

De jury gaf aan tijdens de bekendmaking dat ze wederom hadden genoten van alle buutten die ten tonele waren gebracht Dat daarbij het niveau net zo op en neer ging als het Limburgse heuvelland was een terechte constatering die niet als kritiek hoeft te worden opgevat gezien het feit dat ervaring met de jaren komt.

De jury kwam tot de volgende eindconclusie en deelde aan de volgende personen tickets uit voor de finale op 10 januari in Roermond.

Op alfabetische volgorde:

– Har Daniëls uit Herkenbosch met de buut ‘Maan de platvoot indiaan’

– Theo Nellen uit Heide met ‘Frits Rits der kleermaker’

– Jan Pijnenborg uit Ysselsteyn met ‘Jens mit de lange lens’

– Bjorn Smits uit Nederweert-Eind met ‘In Baerkes optiek’

– Frank Vroomen uit Puth met ‘De an’dre Jeu’

– Robert Walthouwer uit Maastricht met ‘Bèr is dakloos’

– Charlie Wijen uit Weert met ‘De Schoonheidsspecialist’